15. elo, 2021

Tunnistatko eksyttäjän?

Markuksen evankeliumin 12. luvussa, kuten myös Matteuksen 22. luvussa Jeesus sanoo "Olette hakoteillä, koska ette tunne pyhiä kirjoituksia ettekä Jumalan voimaa”. Se oli osoitettu ainakin saddukeuksille, jotka kyselivät asiaa ylösnousemukseen liittyen. Saddukeukset olivat juutalainen uskonnollis-poliittinen ryhmittymä, joka luki vain viittä Mooseksen kirjaa ja noudattivat sitä kirjaimellisesti. Ryhmään kuului mm. papistoa ja varakkaita liikemiehiä. Saddukeukset eivät uskoneet yösnousemukseen, ei henkiin eikä enkeleihin. Jos Raamatusta lukee ainoastaan joitain kirjoituksia ei ole ihme, että Jeesus sanoi heille, että te ette tunne kirjoituksia. Kirjoituksia tarkoittanee tässä monikkomuodossa koko Raamattua. Eivät tunteneet, koska lukivat vain osaa teksteistä.

Mitä ajattelet siitä, jos jättää osan Raamatun teksteistä lukematta ja tekee ikäänkuin oman Raamatun kaanonin? Ehkä joku sanoo: ”tämä teksti ei kuulu meille, siksi sitä ei tarvitse lukea tai tulkita”. Tai ”tämä tapahtui satoja vuosia sitten ja siksi en usko siihen tänään”. Tämän olen huomannut toisinaan nousevan esille ainakin voimalahjoja koskevissa keskusteluissa. En malta olla puhumatta siitä, koska seurakunnan eli Kristuksen ruumiin rakentamiseen tarvitaan rakkautta, viisautta, uskoa ja erilaisia armolahjoja. Ei siis ihme, että saddukeukset eivät tunteneet myöskään Jumalan voimaa. Heillähän ei ollut uskoa esim. ylösnousemukseen. Näyttää siltä, että heiltä puuttui usko yliluonnolliseen Jumalaan. Jeesus sanoi: ”te ette tunne”. Siis ette näe, ette huomaa ettekä havaitse sitä mitä voima on. Se kaiken alulle paneva yliluonnollinen voima, ”dynamiitti". Kaikkivaltiaan hallitsema voima, jossa on auktoriteetti. Saddukeukset olivat hakoteillä, kuten UT2020 on sen kääntänyt.

Voidaanko saddukeuksia nimittää eksyttäjiksi? Heidän ryhmittymä alkoi toimia ns. kuivaan aikaan yli sata vuotta ennen Kristuksen syntymää. He vaikuttivat Jeesuksen ja Paavalinkin aikaan. Saat päättää ja valita itse haluaisitko olla samaa mieltä heidän kanssaan. Itse haluan tuntea ja nähdä Jumalan voiman suuruuden ja ihmeellisyyden. Sen Pyhyyden ja auktoriteetin kaikkea muuta ylempänä. Olla myös osallisena siitä Kristuksen ruumiin rakentamisessa. Tällä ”dynamiitilla” kohti tulevaa syksyä ja talvea. Armolliset siunauksen sateet sinulle! Ja musitahan eksyä matkalla tien "oikealle puolelle" ViaDia-torille, joka palvelee uudessa osoitteessa Kauppakatu 25 arkisin klo 10-16.  T.Harri