16. huhti, 2019

Hiljaista

Hiljainen viikko meneillään...on monta asiaa, mitkä "vetävät hiljaiseksi". Vaikka esim naisten jääkiekon MM-finaalin loppuratkaisut ja jatkoerän Suomen hylätty maali: Riemu vaihtuu hetkessä pettymykseen. Ajan myötä naisten saavutettu hopea jääkiekon MM-kisoissa kirkastuu ja loppuottelu muistetaan ehkä nyt jopa paremmin. Ja tulihan ehkä maalivahtivalmennukseen uusia tuulia: riittää, kun maalivahti syöksyy vastustajan nilkkoihin, niin maali hylätään; tuli vaan mieleen, vaikken jääkiekkovalmentaja olekaan, vielä vähemmän "tuomari". Aivan erinomainen suoritus joka tapauksessa! Suomalaiset naiset tekivät historiaa! 

Niin, hiljainen viikko meneillään: elämän arjesta ja sen haasteista huolimatta ajatukseni ovat Jeesuksen viikon tapahtumissa parin vuosituhannen takaa. Vajaassa viikossa tuolloin ihmisten Hoosianna huudot vaihtuivat "Ristiinnaulitse!" -huutoihin. Järkyttävällä tavalla näin myös tapahtui. Erikoiseksi tuon tapahtumasarjan tekee se, että Jeesuksesta puhutaan vielä nyt-hetkessä! Jeesus muutti koko ihmiskunnan historian ja kertakuolemalla sai aikaan sovinnon ihmisen ja Jumalan välillä. Miten tämä on mahdollista? Uskon kautta. Vakuuttavaksi Jeesuksen sovituskuoleman teki Jeesuksen ylösnousemus! "Hiljaiseksi vetää."

Jeesuksen todistajissa on paljon hiljaiseksi vaiennettuja ihmisiä, muitakin kuin Magdalan Maria. Heille Jeesus kuiskaa nimeltä mainiten: "Maria" (Joh 20:16) . On kertakaikkisen hienoa huomata, kuinka arka ja ihmisiä pelkäävä ihminen löytää toivon ja rohkeuden Jeesuksen seurassa. On lukuisa joukko ihmisiä, naisia ja miehiä, jotka Jeesuksen seuraajina ovat olleet historiantekijöitä. 

"Hyvä on hiljaisuudessa toivoa apua Herralta." (Valitusvirret 3:26). Kaiken hälyn ja levottomuuden keskellä on hienoa hiljentyä ja pysähtyä: analysoida tilanteita, ja tutkailla, missä mennään ja suunnitella tulevia. Valitusvirsissä tuossa kolmannessa luvussa kirjoittaja elää arkeaan Jumalan seurassa ja niinpä hän yhtäkkiä ylistää Jumalaa Hänen armostaan (j 23).

Kuljetaan hiljaa ja rauhassa, auttaen toisiamme ja annetaan Jumalan auttaa meitä. Monta kertaa olen minäkin "huutanut" hiljaa mielessäni: "Jeesus auta!". Vielä hienompaa on ollut huomata, kuinka Jeesus hoitaa ja osaa "hommansa": Hän nostaa, kantaa ja pelastaa, tänäänkin.

Hyvää hiljaista viikkoa, t vexi