5. elo, 2016

Puhetta piisaa

Olihan siitä puhetta tammikuussa, että kirjoitetaan , jos ei nyt ihan uusiksi historiaa, niin jotain silloin tällöin tänne. Olihan siitä puhetta, että alkaisimme uutta toimintaa seurakunnassa. olihan siitä puhetta, että kesällä sitten teen....- Niin, osa puheista on toteutunut ja puhetta on piisannut muutenkin. On tosi tärkeää, että puhutaan, jaetaan kokemaamme, näkemäämme, kuulemaamme...tulla kohdatuksi ja toiselle tulee hyvä kokemus kohtaamisesta. Puhua kasvokkain; niin hyvä kuin "somettaminen" onkin ja oiva mahdollisuus "puhumiseen".

Kuinka puheellamme onkaan vaikutusta! Itse puheen "ammattilaisena" valmistan puheitani (saarnojani) havainnoiden, oppien, lukien, tutkien ja ennenkaikkea kuunnellen ja kysellen: "mitä, Herra, jaan ihmisille??"  Voin jakaa sitä, mitä itse olen saanut ja olen opetellut jakamaan elämää eteenpäin toisille rohkaisuksi. Jumala puhuu Sanassaan ja hiljainen rukoukseni on puhua ihmisille, jotta voisin sanoillani "rohkaista uupunutta" ja "virvoittaa väsynyttä" (Jes 50:4). Toisaalta ihmisten kuunteleminen on välttämätöntä ja toiset ihmiset ovat kuin peili itselleni.

" Olkoon puheenne aina suloista, suolalla höystettyä." (Kol 4:6) Puheilla "suolaaminen" on tuttua, jopa niin, että "saarnaamisesta" on tullut kielteinen sävy, harmi sinänsä. Mitä Paavali kehottaa? Puhumaan suloisesti, ystävällisesti, armollisesti ja ihanasti. Huomaan, että jotenkin luontaisesti minun olisi "helpompi" puhua tai jopa ajatella kielteistä itsestäni ja myös toisista. Kuitenkin uskon ja elämän matkan varrella olen oivaltanut: Jumala puhuu minusta hyvää! Miksi ihmeessä? Jeesuksen tähden! "Herra, armahda minua!"  Tuomioon (omat ansioni) ei sisälly armoa, jota Jumala Jeesuksen tähden minulle ja meille osoittaa. Toisaalta armoon sisältyy tuomio ja Jeesus hankki meille, kuollessaan ristillä, oikeuden elää vapaana! Jotta parempi vaan minunkin opetella puhumaan "suloisesti" ja pitämään huolen, että hyvä jatkaa kulkuaan, Jumalan armosta. Menkäämme rauhassa ja palvelkaamme Herraa ja toisiamme ilolla, ihan arjen keskellä. Tsemppiä elämään eli "Jumalan rakkaus, Herran Jeesuksen Kristuksen armo ja Pyhän Hengen osallisuus olkoon kanssasi nyt ja aina". Terveisin "veljveikkonen"